Boganmeldelse: Om mørke og om lys

af Preben Bagger

Af Hanne Frøyr
Borgen 2017
110 sider – 150 kr


Bogen, der har undertitlen Hvad jeg lærte, da min datter tog sit eget liv, er en levende, medrivende og konkret beretning fra et underbelyst og lidt tabubelagt emne: Selvmord. Bogen beskriver selvmordets store indvirkning på de nærmeste pårørende og – ikke mindst – på den person, der begik selvmordet. Sidstnævnte fortryder inderligt sin handling og erfarer,
at selvmord på ingen måde er en løsning på de problemer, der var i livet. En erfaring, der vil være guld værd for den pågældende fremover.

Hvis læseren – ligesom bogens forfatter – har et åbent sind, kan bogen måske virke som inspiration til at komme i gang med – eller komme videre med – et opgør med forestillingen om, at vi kun lever én gang her på Jorden. 

For den, der allerede har gjort op med denne forestilling, vil der nok ikke være megen ny erkendelse at hente i bogen. Men han/hun kunne så læse den for at se et konkret eksempel på, hvordan livets direkte tale kan bevæge det åbne sind til at få noget positivt ud af dét, der umiddelbart ligner det dybeste mørke. På denne kategori af læsere vil beretningen måske virke en smule langtrukken. Som Mark Twain skrev til en ven: I dag får du et langt brev, jeg har ikke tid til at skrive et kort.

Det er godt, at denne bog er skrevet og udgivet.

Om lys og mørke af Henne Frøyr